Wat zit er allemaal in de basis zorgverzekering?

gezondheidMet het afsluiten van een zorgverzekering heb je tegenwoordig veel flexibiliteit. Je kunt een duurder pakket afnemen waarbij je voor allerlei extra dingen verzekerd bent en het eigen risico omlaag gaat.

Je kunt echter ook voor een minimale verzekering kiezen waarmee je een lager bedrag per maand betaalt. Hiermee ben je echter ook voor minder zaken gedekt als er iets gebeurt.

Ieder zorgverzekering heeft echter wel een basispakket aan behandelingen die minimaal gedekt zijn, zo kun je bijvoorbeeld altijd bij gezondheidscentrum katendrecht terecht voor een afspraak bij de huisarts. Dit noemen we ook wel de basis zorgverzekering.

Wat zit er allemaal in de basis zorgverzekering? Dat is iets dat de overheid bepaalt en niet de verzekeraars zelf. Een minimale level van zorg is immers van landelijk belang.

 

Eigen risico en wettelijke eigen bijdrage

Dat een bepaalde behandeling in het basispakket van een zorgverzekering is opgenomen betekent nog niet dat deze ook voor 100% vergoed gaat worden. Sommige zeer belangrijke zaken zullen altijd volledig gratis zijn.

Je moet hierbij denken aan een bezoek aan de huisarts, de tandarts voor mensen onder de 18 jaar of zorg tijdens een zwangerschap. Dit zijn behandelingen die in de basis zorgverzekering zitten en waarvoor je nooit extra bij moet betalen.

Er zijn echter ook legio behandelingen die wel in het basispakket zitten maar een extra eigen bijdrage vereisen of verrekend kunnen worden met het eigen risico van een zorgverzekering. Bijvoorbeeld de kosten voor een tandarts bij personen die ouder dan 18 jaar zijn.

Behandelingen waarvoor je mogelijk moet bijbetalen

medicatieDe overheid heeft besloten dat veel behandelingen altijd gedekt moeten zijn met een basis zorgverzekering. Het kan echter nog steeds dat je hiervoor wel iets bij moet betalen. Over het jaar zal dit bedrag altijd beperkt blijven tot het eigen risico.

Hoe hoog dit bedrag is hangt af van de zorgverzekering die je hebt afgesloten. De vergoeding van medicijnen zitten bijvoorbeeld in het basispakket maar kunnen onder het eigen risico vallen. Een wettelijke eigen bijdrage is niet vereist. Tenzij je zelf ervoor kiest dat je duurdere medicijnen wilt nemen.

Geestelijke zorg, behandeling van een medisch specialist, een ziekenhuisverblijf of het vervoer met een ambulance naar het ziekenhuis zijn allen dingen die in de basis zorgverzekering zitten maar voor een deel onder het eigen risico vallen.