Wanneer heb je een mediator nodig? Bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict

Een conflict, zowel zakelijk als privé, kan soms tot een situatie leiden waarbij beide partijen er samen niet uit komen. Een reden hiervoor kan een verstoorde communicatie zijn, gebrek aan vertrouwen of wellicht is de situatie om andere redenen uit de hand gelopen.

De gesprekken lopen vast en partijen willen niet meer met elkaar spreken. En dat terwijl ze samen wel op zoek zijn naar een oplossing. Mediation kan een professionele manier van bemiddelen zijn.

Hulp inschakelen van een mediator

mediatorEen mediator, of bemiddelaar, helpt in deze situatie om de partijen weer bij elkaar te brengen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een arbeidsconflict tussen medewerker en werkgever. Hij draagt niet de oplossing aan, maar zorgt dat er weer een gesprek mogelijk is waarbij er samen gezocht wordt naar de oplossing die het beste past in deze situatie. Belangrijk hierbij is dat beide partijen vertrouwen hebben in de mediator. Hij moet objectief en onpartijdig zijn.

De mediator zorgt er in eerste instantie voor dat de partijen weer met elkaar in gesprek komen. Hij zal dus zoeken naar de oorzaak en de wellicht verstoorde communicatie proberen op te lossen. De onderhandelingen kunnen alleen dan verder als beide partijen weer “ on speakingterms” zijn.

Zoeken naar een passende oplossing

Bij het zoeken naar een oplossing met behulp van een mediator zullen beide partijen water bij de wijn moeten doen. De uiteindelijke uitkomst van het proces zal er waarschijnlijk niet eentje zijn die voor beide partijen helemaal bevredigend is. Vaak is het een praktische oplossing of eentje waar beide partijen zich voldoende in kunnen vinden.

Heb je dus een conflict waar je uit wilt komen met de andere partij, dan kan een mediator Heerlen waar beide partijen vertrouwen in hebben, de oplossing zijn.